wtorek, 19 marca 2013

Koktajl malinowy



Przedstawiam przepis na lekki i zdrowy koktajl malinowy, który z powodzeniem może zastąpić wysokosłodzony jogurt owocowy (więcej tutaj). Koktajl będzie przede wszystkim świetnym pomysłem na pożywny deser owocowy dla dzieci i dorosłych. Możesz go przyrządzać przez cały rok wykorzystując mrożone owoce, a w sezonie oczywiście świeże. Kefir skutecznie wspomaga odchudzanie, pobudzając układ trawienny oraz perystaltykę jelit. Maliny wraz z otrębami i siemieniem lnianym dostarczają nam spora dawkę błonnika pokarmowego, aż 5,6 g na porcję. Dodatkowo siemię zawiera dobroczynne dla naszego mózgu kwasy tłuszczowe, a maliny i miód posiadają właściwości antybakteryjne, dzięki czemu wspomagają leczenie przeziębień.

Średnia wartość odżywcza
100g
Jedna porcja, 200g (3/4 szklanki)
Wartość energetyczna
54 kcal
108 kcal
Białko
2,5g
5g
Węglowodany
8,9g
17,8g
Błonnik
2,8g
5,6g
Tłuszcze
1,6g
3,2g



Składniki (2 porcje):

  • Szklanka malin mrożonych (mogą być również truskawki lub jagody)
  • ¾ szklanki kefiru lub maślanki
  • Łyżka otrąb pszennych
  • Łyżeczka siemienia lnianego
  • 2 płaskie łyżeczki miodu
  • Szczypta cynamonu
  • ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej

Przygotowanie:

            Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera i dokładnie zmiksuj. Jeśli używasz mrożonych malin, najlepiej dodawaj je stopniowo, wówczas urządzenie łatwiej poradzi sobie z twardymi owocami. Smacznego!

3 komentarze:

  1. wow! nie ma to jak pyszny malinowy koktajl od Malinki!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak czuwający nade mną Archaniołowie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie się prezentuje :) uwielbiam maliny!

    OdpowiedzUsuń