piątek, 8 marca 2013

Zupa z zielonego groszku z rzodkiewkami






Jeśli jeszcze nie próbowałeś zupy z groszku koniecznie musisz skorzystać z mojego przepisu, zwłaszcza, że całość przygotujesz w niecałe 20 min! Zupa krem będzie świetnym pomysłem na przystawkę, ponieważ zawarte w niej włókno roślinne wypełni twój żołądek i spowoduje, że zjesz mniejszą porcję dania głównego. Zupka jest nie tylko zdrowa i sycąca, ale również niskokaloryczna, więc polecam ją zwłaszcza osobom będącym na dietach odchudzających. Zielony groszek jest źródłem wielu witamin i minerałów, m.in. witamin antyoksydacyjnych A, C i E (które chronią nas przed nowotworami) oraz niezbędnego, zwłaszcza w czasie ciąży, kwasu foliowego (zapobiega wadom cewy nerwowej u dzieci). 

Średnia wartość odżywcza
100 g
Jedna porcja, 
300 g
Wartość energetyczna
36 kcal
108 kcal
Białko
2,9 g
8,7 g
Węglowodany
6,1 g
18,3 g
Błonnik
2,2 g
6,6 g
Tłuszcze
0,9 g
2,7 g
 



Składniki (4 porcje):

  • 450 g zielonego groszku (mrożonego)
  • Średnia cebula
  • 3 szklanki wywaru warzywnego ( nie więcej, bo zupa może być zbyt rzadka)
  • 8 rzodkiewek (po dwie sztuki na porcję)
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta kminku (niweluje właściwość wzdymające groszku)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Groszek przesyp do garnka, zalej bulionem i gotuj przez ok. 10 minut. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie, po czym przełóż do garnka z groszkiem. Gotuj wszystko ok. 5 minut, a następnie dodaj rozgnieciony w prasce czosnek. Dopraw zupę solą i pieprzem. Po ostygnięciu całość zmiksuj blenderem. Do każdej porcji dorzuć po dwie pokrojone w półplasterki rzodkiewki (zupa będzie bardziej treściwa). Aby zachęcić dziecko do zjedzenia tej zupy dorzuć do niej kromkę chleba tostowego pełnoziarnistego zarumienionego w tosterze i pokrojonego w kostkę. Możesz również zabielić zupkę odrobiną jogurtu naturalnego. Smacznego!

Zmodyfikowany przepis z książki „Sztuka dobrego życia” Marioli Bojarskiej - Ferenc.

1 komentarz: