środa, 20 lutego 2013

Zupa z soczewicy




  
Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszną  zupę z soczewicy, którą przygotowałam pierwszy i na pewno nie ostatni raz. Zupkę polecam nie tylko dlatego, że jest bardzo sycąca i niskokaloryczna ale również z powodu wysokiej wartości odżywczej soczewicy.  Nasiona te wzbogacają  jadłospis w cenne dla naszego organizmu składniki m.in. białko, wapń oraz żelazo.


Wartość odżywcza:

Średnia wartość odżywcza
 100 g
Jedna porcja, 300g
Wartość energetyczna
57 kcal
170 kcal
Białko
3 g
9,2 g
Węglowodany
8 g
24 g
Błonnik
1,4 g
4,3 g
Tłuszcze
1,8 g
5,5 g





Składniki:

  • 300 g zielonej soczewicy (1 i 3/4 szklanki)
  • 2-3 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • Papryka czerwona
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2,5 litra bulionu warzywnego
  • Płaska łyżeczka  cukru
  • 4-5 łyżek oleju
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Dwa ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, majeranek, papryka słodka do smaku


Przygotowanie:

    Soczewicę dokładnie myjemy, zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy cukrem i szczyptą soli a następnie szklimy na oleju.  Dodajemy marchew, pokrojoną paprykę i smażymy prawie do miękkości. Gdy nasiona będą jeszcze na wpół twarde, przekładamy do garnka podsmażone warzywa i gotujemy całość do miękkości. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, majerankiem i solą, chwilę gotujemy. Na koniec zupę przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem i papryką. Na talerzu możemy ją posypać np. posiekaną natką pietruszki. Smacznego!


1 komentarz: