Światowa
Organizacja Zdrowia zaleca 5 porcji (minimum 400 g.) warzyw i owoców
dziennie, przy czym trzeba zaznaczyć, iż owoce nie powinny stanowić więcej niż
2 z 5 porcji, ze względu na większą od warzyw zawartość węglowodanów. Według
zasad zdrowego żywieniu ustalonych przez Instytut Żywności i Żywienia każdy
posiłek powinien dostarczać jedną z porcji warzyw lub owoców.
Dlaczego to takie ważne?
Warzywa
i owoce jak wiadomo to źródło błonnika, witamin oraz składników mineralnych,
które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Spośród
witamin na szczególną uwagę zasługują witamina C (natka pietruszki, papryka czerwona, owoce jagodowe), E (awokado, kiełki pszenicy) oraz beta-karoten- prowitamina A (marchew,
dynia, papryka czerwona), gdyż chronią nasz organizm przed szkodliwym wpływem wolnych
rodników (powodujących powstawanie nowotworów). Kwas foliowy, obecny głównie w ciemnozielonych warzywach, takich
jak szpinak, kapusta, brokuły, brukselka, usprawnia działanie systemu nerwowego
i mózgu oraz zapobiega powstawaniu wad tego narządu. Odpowiednia podaż chromu, który możemy znaleźć m.in. w
zielonym groszku (przepis na zupę tutaj) i kukurydzy zmniejsza nasz apetyt na
słodycze, co ma szczególne znaczenie w okresie odchudzania. Ze względu na dużą zawartość wody (80 - 90%) warzywa
i owoce są niskokaloryczne (z wyjątkiem niektórych owoców takich jak: banany,
winogrona, awokado) a zarazem pożywne dzięki zawartości wspomnianego już błonnika, co jest ważne w profilaktyce
nadwagi i otyłości. Możemy więc śmiało powiedzieć, iż warzywa i owoce są tarczą
ochronną w walce z wieloma chorobami naszej cywilizacji. O ile zalecenie to
nie przymus, to w tym przypadku naprawdę warto się zastosować, bo przecież
lepiej zapobiegać niż leczyć!
Co oznacza jedna porcja?
Zgodnie
z najprostszą miarką, jedna porcja to mniej więcej taka ilość warzyw i owoców,
która zmieści się w otwartej dłoni. Przykładowe porcje:
- Około cztery średnie różyczki kalafiora czy brokuła, surowe, po oczyszczeniu
- Jedna duża lub trzy małe marchewki po obraniu
- Porcja sałatki mieszcząca się w małej miseczce do deserów
- Czubata garść owoców jagodowych (truskawki, jagody, maliny)
- Jedno małe lub połowa dużego jabłka lub gruszki
- 2 małe morele
- 1,5 sztuki kiwi
- 1/3 pomarańczy i 1/4 grejpfruta
- Talerz zupy jarzynowej (ok. 300 ml)
- Szklanka soku owocowego lub warzywnego (250 ml). Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła, iż tylko jedną z zalecanych porcji możemy zastąpić sokiem. Musisz jednak pamiętać, że klarowany sok jest pozbawiony cennego błonnika, dlatego też, nawet, jeśli wypijesz większa ilość niż szklanka to korzyści z jej spożycia będą znacząco mniejsze od zjedzenia owocu lub warzywa w całości. Jeśli natomiast zdecydowanie wolisz soki, staraj się wybierać te z miąższem.
Pamiętaj! Porcje
dla dziecka odmierzaj jego własną dłonią, ponieważ zapotrzebowanie na składniki
odżywcze jest dla niego odpowiednio mniejsze niż w przypadku dorosłych.
Ważne!
Nie
musisz się martwić, że w sezonie zimowym nie będziesz w stanie spełnić
zalecenia spożycia warzyw i owoców z powodu ich mniejszej dostępności. Warzywa
i owoce mrożone z powodzeniem mogą zastąpić w tym okresie te świeże, ponieważ
są one schładzane do odpowiedniej temperatury niemal od razu po zerwaniu, co
minimalizuje straty składników odżywczych w nich zawartych. Udowodniono, że
zamrażanie jest najlepszą metodą utrwalania żywności, przykładowo, straty
termolabilnej witaminy C w tym przypadku wynoszą ok. 20 proc., dla porównania w
kompotach i dżemach ponad 35 proc, natomiast w syropach aż 75 proc!
Zła wiadomość dla dzieciaków :(
Niestety,
porcji pysznych frytek nie da się podciągnąć pod porcję warzyw. Ziemniaki
zawierają w swym składzie głównie węglowodany (skrobia), dlatego też, zamiast
do warzyw zostały zaliczone do produktów wysokoskrobiowych. Ponadto, większość
cennych składników (ponad 50 proc.) zostaje usunięta wraz ze skórką a podczas
klasycznego smażenia w głębokim tłuszczu ich kaloryczność zwiększa się aż
czterokrotnie! Jeśli więc chcesz „wycisnąć” z ziemniaka jak najwięcej korzyści:
- nie pozbawiaj go
mundurka, ugotuj w całości najlepiej na parze (możesz zdjąć skórkę tuż przed
podaniem)
- przygotowując w
garnku, nie mocz go zbyt długo w wodzie, gdyż przechodzi do niej większość
witamin, najlepiej od razu zalej wrzątkiem a potem gotuj
- frytki piecz w
piekarniku, zamiast smażyć w głębokim oleju, wówczas zaoszczędzisz ponad 210
kcal na 100 g!
Pamiętaj,
że podane przeze mnie wielkości porcji oraz ich liczba stanowią minimalną ilość
warzyw i owoców, jakie powinieneś dostarczyć organizmowi w ciągu dnia. Zachęcam
natomiast do spożywania warzyw w jak największych ilościach oraz jak
najczęściej. Jeśli chodzi o owoce, to ze względu na ich wyższą w porównaniu z
warzywami zawartość cukru powinieneś zachować umiar.
Prawda, prawda, zawsze gdy jem dużo owoców i warzyw to oprócz lekkość mam dobre samopoczucie ;)
OdpowiedzUsuń