Jeśli jeszcze nie próbowałeś zupy
z groszku koniecznie musisz skorzystać z mojego przepisu, zwłaszcza, że całość
przygotujesz w niecałe 20 min! Zupa krem będzie świetnym pomysłem na
przystawkę, ponieważ zawarte w niej włókno roślinne wypełni twój żołądek i spowoduje,
że zjesz mniejszą porcję dania głównego. Zupka jest nie tylko zdrowa i sycąca,
ale również niskokaloryczna, więc polecam ją zwłaszcza osobom będącym na
dietach odchudzających. Zielony groszek jest źródłem wielu witamin i minerałów,
m.in. witamin antyoksydacyjnych A, C i E (które chronią nas przed nowotworami)
oraz niezbędnego, zwłaszcza w czasie ciąży, kwasu foliowego (zapobiega wadom
cewy nerwowej u dzieci).
Średnia wartość odżywcza
|
100 g
|
Jedna porcja,
300 g
|
Wartość energetyczna
|
36 kcal
|
108 kcal
|
Białko
|
2,9 g
|
8,7 g
|
Węglowodany
|
6,1 g
|
18,3 g
|
Błonnik
|
2,2 g
|
6,6 g
|
Tłuszcze
|
0,9 g
|
2,7 g
|
Składniki (4 porcje):
- 450 g zielonego groszku (mrożonego)
- Średnia cebula
- 3 szklanki wywaru warzywnego ( nie więcej, bo zupa może być zbyt rzadka)
- 8 rzodkiewek (po dwie sztuki na porcję)
- 2 ząbki czosnku
- Łyżka oliwy z oliwek
- Szczypta kminku (niweluje właściwość wzdymające groszku)
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Groszek przesyp do garnka, zalej
bulionem i gotuj przez ok. 10 minut. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie, po
czym przełóż do garnka z groszkiem. Gotuj wszystko ok. 5 minut, a następnie dodaj
rozgnieciony w prasce czosnek. Dopraw zupę solą i pieprzem. Po ostygnięciu
całość zmiksuj blenderem. Do każdej porcji dorzuć po dwie pokrojone w
półplasterki rzodkiewki (zupa będzie bardziej treściwa). Aby zachęcić dziecko
do zjedzenia tej zupy dorzuć do niej kromkę chleba tostowego pełnoziarnistego
zarumienionego w tosterze i pokrojonego w kostkę. Możesz również zabielić zupkę odrobiną jogurtu naturalnego. Smacznego!
Zmodyfikowany przepis z książki „Sztuka dobrego życia”
Marioli Bojarskiej - Ferenc.
o matko jakie pyszne!
OdpowiedzUsuń