sobota, 11 czerwca 2016

Koktajl gruszkowo- truskawkowy

     Kolejna propozycja koktajlu z truskawką, tym razem w duecie ze słodką gruszką.

  Gruszka jako nieliczna z owoców zawiera jod- pierwiastek niezbędny do wytwarzania hormonów tarczycy. Jest szczególnie zalecana dla osób mających problemy z układem krążenia. Zawarty w niej potas zapobiega bowiem tworzeniu się zakrzepów i przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu przez nerki. 
   Owoc ten posiada niski indeks glikemiczny (30) dlatego może być składnikiem diety cukrzycowej. Dodatkowo w  koktajlu wchłanianie cukru spowalnia tłuszcz pochodzący z mleka kokosowego oraz błonnik z owoców.

Koktajl najlepiej smakuje schłodzony, trochę jak płynne lodyJ Jest równie smaczny  z malinami zamiast truskawek.




Średnia wartość odżywcza
100 ml
Jedna porcja, ok.220 ml
Wartość energetyczna
82,7 kcal
182 kcal
Białko
2,1g
4,8g
Węglowodany
13,7g
30,2g
Błonnik
1,2g
2,5g
Tłuszcze
2,9g
6,5g

Składniki (2 porcje):

·         średnia gruszka (dojrzała)
·         garść truskawek
·         1/3 szklanki mleka kokosowego
·         ½ szklanki mleka sojowego
·         Łyżeczka miodu
·         Łyżeczka wiórek kokosowych

Przygotowanie: 

Owoce dokładnie umyj, gruszkę pokrój na mniejsze cząstki. Mleko i owoce zmiksuj z miodem. Na koniec posyp wiórkami kokosa.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz