środa, 8 czerwca 2016

Placuszki jaglano- kakaowe z jogurtem i musem truskawkowym


         Kasza jaglana przeżywa właśnie swoją druga młodość. Znów została doceniona i nic w tym dziwnego!  Jej wartość odżywcza dorównuje królowej kasz- kaszy gryczanej. Ba! Zawiera nawet więcej żelaza i miedzi i w przeciwieństwie do gryki nadaje się również do deserów.   
     Zawartość krzemu i witaminy E wspaniale łagodzi stany zapalne a tym samym poprawia wygląd naszej skóry (zaleca się np. w przypadku trądziku).  Ponadto kasza ta jest skarbnicą wspierających układ nerwowy witamin z grupy B, nie zawiera glutenu  i ma działanie odkwaszające!

A to nadal nie wszystkie jej zalety..



Średnia wartość odżywcza
100 ml
Jeden placuszek, ok.50 g
Wartość energetyczna
244 kcal
122 kcal
Białko
6,5g
3,3g
Węglowodany
38,9g
19,5g
Błonnik
2,8g
1,4g
Tłuszcze
7,6g
3,8g

Składniki ( 7 sztuk o wadze około 50g):

·         1/3 szklanki kaszy jaglanej
·         1 mały banan
·         4 łyżki mąki razowej orkiszowej
·         2 łyżeczki miodu
·         1 jajo
·         płaska łyżeczka kakao
·         szczypta soli


      Dodatki: jogurt + truskawki

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni, aż do wyczuwalnego orzechowego zapachu. Następnie wsyp na sito, dokładnie przepłucz wodą  i gotuj około 15 minut w szklance wody. Po ostygnięciu zmiksuj z bananem, jajkiem i kakao. Dodaj miód i szczyptę soli, wymieszaj. Na koniec masę zagęść mąką.
Placuszki usmaż na rozgrzanym oleju kokosowym (3 łyżeczki), a nadmiar tłuszczu odsącz ręcznikiem papierowym.

Uwaga: Placuszki są delikatne więc postaraj się ostrożnie obracać je na patelni. Po usmażeniu mają już spoisty kształt.




Co ważne: Dokładne płukanie kaszy jaglanej pomaga pozbyć się niechcianej goryczki. Usuwamy w ten sposób gorzkie saponiny, czyli substancje, które zabezpieczają ziarenka przed gryzoniami. Prażenie pomaga natomiast wydobyć orzechowy aromat kaszy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz