niedziela, 5 czerwca 2016

Koktajl truskawkowo- miętowy

       
          Sezon na truskawki w pełni! Nie może zabraknąć  propozycji na koktajl z tym owocem w roli głównej.   
        Grzech nie skorzystać maksymalnie z sezonowych owoców, bo właśnie teraz zawierają najwięcej  witamin i minerałów. Ponieważ takie owoce i warzywa zjadamy na bieżąco nie ma potrzeby stosowania nadmiernej ilości substancji przedłużających ich świeżość.       
        Truskawki są niskokaloryczne ( 32 kcal na 100g) i dozwolone nawet w diecie cukrzycowej. Zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Są również źródłem witamin z grupy B oraz wielu mikro i makroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki zawartości kwasu elagowego wykazują właściwości przeciwnowotworowe.


Średnia wartość odżywcza
100 ml
Jedna porcja, ok. 260 ml
Wartość energetyczna
58 kcal
150 kcal
Białko
0,9g
2,2g
Węglowodany
11,7g
30,4g
Błonnik
1,2g
3,1g
Tłuszcze
1,2g
3,1g

Składniki (2 porcje):
·         Szklanka mleka roślinnego (najlepiej migdałowego)
·         2 garści truskawek
·         1 banan
·         1 łyżeczka soku z cytryny
·         2 listki mięty
·         2 łyżeczki syropu z daktyli lub miodu

Przygotowanie:

Truskawki dokładnie umyj, obierz z szypułek. Owoce zmiksuj z mlekiem, sokiem z cytryny i listkami mięty.

Garść daktyli gotuj w niewielkiej ilości wody, aż do otrzymania ciemnego syropu. Po ostygnięciu dodaj do koktajlu i dokładnie wymieszaj.




Przepis przeznaczony zwłaszcza dla osób, które mają problem z tolerancją laktozy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz