niedziela, 24 lipca 2016

Koktajl arbuzowo- miętowy


     Lato w pełni, temperatura za oknem przekracza 30 kresek. W taką pogodę szukamy przede wszystkim orzeźwienia a nasz organizm domaga się płynów. W tym czasie poza wodą mineralną warto sięgać po soczyste owoce, takie jak arbuz, który w ponad 90% składa się z wody. Ponadto, owoce te zawierają niewielką ilość witamin i minerałów oraz kilka rodzajów przeciwutleniaczy(m.in. likopen, beta-karoten), które chronią organizm przed starzeniem i nowotworami.
      Arbuzy działają również moczopędnie dlatego są szczególnie polecane w przypadku infekcji układu moczowego i w chorobach nerek.



Średnia wartość odżywcza
100 ml
Jedna porcja, ok. 270 ml
Wartość energetyczna
39 kcal
107 kcal
Białko
0,7g
2g
Węglowodany
9,6g
26g
Błonnik
1g
2,7g
Tłuszcze
0,14g
0,4g


Składniki:

·         300g arbuza bez skórki i pestek (1 duży kawałek)
·         1 duża pomarańcza lub 2 małe
·         2 listki mięty
·         Kilka kostek lodu

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z pomarańczy. Arbuza oczyścić z pestek i pokroić w mniejsze kawałki. Sok zmiksować z kawałkami arbuza razem z listkami mięty.
Podawać z kostkami lodu.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz