Oto pierwsza część artykułu w którym przedstawiam Wam kilka łatwych sposobów na utrzymanie szczupłej i zdrowej sylwetki.
Każdego
dnia, najczęściej nieświadomie, popełniamy przynajmniej kilka błędów
żywieniowych, których skutki odczuwamy boleśnie w postaci nadprogramowych
kilogramów. Przykładowo, pijąc codziennie trzy filiżanki kawy posłodzonej
dwiema łyżeczkami cukru, w ciągu miesiąca tylko z tego powodu możemy przybrać
na wadze pół kilograma, natomiast po roku możemy być ciężsi aż o 6 kg!
Utarło
się, że jedynym sposobem na obniżenie wagi jest dieta odchudzająca, która ma
swój początek i (koniecznie!) koniec. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że taka
dieta prowadzona bez nadzoru dietetyka, może przynieść odwrotne skutki do
zamierzonych, m.in. prowadzić do efektu jo-jo oraz do spowolnienia metabolizmu.
Zamiast
więc ryzykować własnym zdrowiem, już dziś postaraj się wprowadzić na stałe w
życie kilka poniższych rad, które nie tylko pomogą ci schudnąć bez wysiłku, ale
również pozwolą utrzymać kontrolę nad własną wagą.
- Warzywa dominują
Dietetycy zalecają, aby na połowie twojego
talerza znajdowały się warzywa, na drugiej zaś porcja węglowodanów i białka. Warzywa
zawierają dużą ilość sycącego błonnika, dzięki czemu po zjedzeniu tak skomponowanego
dania jeszcze przez długi czas nie odczujesz głodu.
- Zanim sięgniesz po dokładkę, odczekaj 15 minut
Właśnie tyle czasu potrzeba, aby nasz
organizm przetworzył informację o ilości dostarczonego pokarmu. Dopiero wtedy
będziesz mógł prawidłowo ocenić czy masz miejsce na coś jeszcze.
- Sałatka lub zupa przed daniem głównym
Za sprawą sycącego błonnika taka warzywna
przystawka gwarantuje, że zjesz mniejszą porcję dania głównego, a kto wie, może
nawet w ogóle nie będziesz miał ochoty na dalsze ucztowanie. Przepis na sycącą zupę krem z groszku znajdziesz tutaj
- Mały talerz do obiadu
To jedna z prostych sztuczek wizualnych. Ta
sama porcja położona na mniejszym talerzu wyda nam się większa objętościowo od
tej umieszczonej na większym talerzu. Dzieje się tak, ponieważ to właśnie mały
talerz będzie wypełniony po brzegi a jedzenie będzie bardziej zbite, co da nam
złudzenie obfitości. Nawet, jeśli nie dasz się na to nabrać, wybór mniejszego
talerza po prostu uniemożliwi ci nałożenie większej porcji :)
- Wybieraj chudszy nabiał
Mleko pijemy głównie ze względu na obecność
w nim cennego wapnia, białka oraz witamin A, E i D. Najlepiej, jeśli będzie
dostarczało nam jak najmniejszą ilość tłuszczu, który i tak spożywamy w zbyt
dużych ilościach. Warto sięgnąć po mleko 1,5 – 2 procentowe. Poza tym, że jest
mniej kaloryczne od tego 3,2 procentowego (szklanka 2% - 112 kcal, szklanka
3,2% - 140 kcal), to dodatkowo ta niewielka ilość tłuszczu pozwoli na
przetrwanie rozpuszczalnych w nim witamin (A, D, E), których nie uświadczysz w
mleku 0 procentowym.
Biały
ser light jest nie tylko znacznie mniej kaloryczny od tego tłustego i
półtłustego, ale dodatkowo zawiera najwięcej białka ( tłusty – 17,9g/100g,
półtłusty – 18,7g/100g, chudy – 19, 8 g/100g). Jeśli jednak chcesz tak jak w
przypadku mleka otrzymać jak najwięcej korzyści, musisz pójść na kompromis.
Wybierz twaróg półtłusty, bo zawiera więcej białka i mniej kalorii niż tłusty,
ale za to więcej witaminy A niż chudy.
- Jogurt naturalny zamiast owocowego
Jogurty owocowe, które zazwyczaj kupujemy,
prędzej mogłyby stanowić dla nas deser niż zdrową przekąskę białkową. To właśnie
cukier, a dokładnie jego nadmiar dosypywany do kubeczka z jogurtem psuje jego
pierwotne, dobroczynne właściwości. W 150 gramowym kubeczku przeciętnego
jogurtu owocowego jest ponad 4 łyżeczki cukru, nie mówiąc już o jogurtach z
dodatkiem czekoladowych kuleczek lub drażetek.
Najlepiej, jeśli wybierzesz te
naturalne jogurty, do których możesz przecież dodać pokrojone owoce, np.
morele, brzoskwinie czy truskawki. Jeszcze lepszym sposobem jest zmiksowanie
jogurtu z owocami (możemy dodać np. łyżeczkę miodu lub syropu klonowego). Jeśli
natomiast masz sentyment do klasycznych jogurtów owocowych, postaraj się
poprzestać na jednym kubeczku dziennie.
- Kawa bez śmietanki
Owszem, kawa prawie nie zawiera kalorii, ale
jeśli potraktujemy ją śmietanką i cukrem nie będzie już takim niewiniątkiem.
Mleko skondensowane, które często zastępuje mam zwykłe mleko zawiera 326 kcal w
100 g,
jeśli więc dodamy do naszej kawy ok. dwie łyżki stołowe, dostarczymy sobie aż
80 dodatkowych kalorii (czyli tyle co 4 łyżeczki cukru!).
Jeszcze
gorszym wyborem będzie śmietanka w proszku, która zawiera aż 550 kcal w 100g, a
więc dwie takie łyżki stołowe wzbogacą kawę o 110 kcal. Bez wątpliwości
najlepszym wyborem będzie mleko, które wybraliśmy na podstawie punktu 5, czyli
to 1,5 – 2 proc. Dwie łyżki takiego mleka będą miały zaledwie 22 kcal.
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFaktycznie to jest bardzo ważne, aby przede wszystkim zmienić swoje nawyki żywieniowe. Bardzo fajnie o cateringu dietetycznym napisano w http://www.duzohumoru.pl/dla-kogo-catering-dietetyczny-bedzie-szczegolnie-dobrym-rozwiazaniem/ i to dla kogo on będzie dobrym rozwiązaniem.
OdpowiedzUsuń