Dziś podzielę się z Wami
przepisem na pyszną zupę z soczewicy,
którą przygotowałam pierwszy i na pewno nie ostatni raz. Zupkę polecam nie
tylko dlatego, że jest bardzo sycąca i niskokaloryczna ale również z powodu wysokiej
wartości odżywczej soczewicy. Nasiona te
wzbogacają jadłospis w cenne dla
naszego organizmu składniki m.in. białko, wapń oraz żelazo.
Wartość odżywcza:
Średnia wartość odżywcza
|
100 g
|
Jedna porcja, 300g
|
Wartość energetyczna
|
57 kcal
|
170 kcal
|
Białko
|
3 g
|
9,2 g
|
Węglowodany
|
8 g
|
24 g
|
Błonnik
|
1,4 g
|
4,3 g
|
Tłuszcze
|
1,8 g
|
5,5 g
|
Składniki:
- 300 g zielonej soczewicy (1 i 3/4 szklanki)
- 2-3 marchewki
- 2 średnie cebule
- Papryka czerwona
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2,5 litra bulionu warzywnego
- Płaska łyżeczka cukru
- 4-5 łyżek oleju
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Dwa ząbki czosnku
- Sól, pieprz, majeranek, papryka słodka do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę dokładnie myjemy, zalewamy bulionem warzywnym,
dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy. Marchew obieramy i ścieramy
na tarce z dużymi oczkami. Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy cukrem i szczyptą
soli a następnie szklimy na oleju.
Dodajemy marchew, pokrojoną paprykę i smażymy prawie do miękkości. Gdy nasiona będą jeszcze na wpół twarde, przekładamy do garnka podsmażone warzywa i gotujemy całość do miękkości. Doprawiamy
koncentratem pomidorowym, majerankiem i solą, chwilę gotujemy. Na koniec zupę
przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem i papryką. Na talerzu możemy
ją posypać np. posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
ZUPECZKA DOBRA uhm amh, malo wodnista!
OdpowiedzUsuń