Sezon na truskawki w pełni! Nie może zabraknąć propozycji na koktajl z tym owocem w roli
głównej.
Grzech nie skorzystać maksymalnie z sezonowych owoców, bo
właśnie teraz zawierają najwięcej witamin i minerałów. Ponieważ takie owoce i
warzywa zjadamy na bieżąco nie ma potrzeby stosowania nadmiernej ilości
substancji przedłużających ich świeżość.
Truskawki są niskokaloryczne ( 32 kcal na 100g) i dozwolone
nawet w diecie cukrzycowej. Zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Są
również źródłem witamin z grupy B oraz wielu mikro i makroelementów,
niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki zawartości kwasu elagowego
wykazują właściwości przeciwnowotworowe.
Średnia wartość odżywcza
|
100 ml
|
Jedna porcja,
ok. 260 ml
|
Wartość
energetyczna
|
58 kcal
|
150 kcal
|
Białko
|
0,9g
|
2,2g
|
Węglowodany
|
11,7g
|
30,4g
|
Błonnik
|
1,2g
|
3,1g
|
Tłuszcze
|
1,2g
|
3,1g
|
Składniki (2 porcje):
·
Szklanka mleka roślinnego (najlepiej
migdałowego)
·
2 garści truskawek
·
1 banan
· 1 łyżeczka soku z cytryny
·
2 listki mięty
·
2 łyżeczki syropu z daktyli lub miodu
Przygotowanie:
Truskawki dokładnie umyj, obierz z szypułek. Owoce zmiksuj z
mlekiem, sokiem z cytryny i listkami mięty.
Garść daktyli gotuj w niewielkiej ilości wody, aż do
otrzymania ciemnego syropu. Po ostygnięciu dodaj do koktajlu i dokładnie
wymieszaj.
Przepis przeznaczony zwłaszcza dla osób, które mają problem
z tolerancją laktozy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz