Kasza jaglana przeżywa właśnie swoją druga młodość. Znów
została doceniona i nic w tym dziwnego!
Jej wartość odżywcza dorównuje królowej kasz- kaszy gryczanej. Ba!
Zawiera nawet więcej żelaza i miedzi i w przeciwieństwie do gryki nadaje się
również do deserów.
Zawartość krzemu i witaminy E wspaniale łagodzi stany zapalne
a tym samym poprawia wygląd naszej skóry (zaleca się np. w przypadku trądziku).
Ponadto kasza ta jest skarbnicą
wspierających układ nerwowy witamin z grupy B, nie zawiera glutenu i ma działanie odkwaszające!
A to nadal nie wszystkie jej zalety..
Średnia wartość odżywcza
|
100 ml
|
Jeden
placuszek, ok.50 g
|
Wartość
energetyczna
|
244 kcal
|
122 kcal
|
Białko
|
6,5g
|
3,3g
|
Węglowodany
|
38,9g
|
19,5g
|
Błonnik
|
2,8g
|
1,4g
|
Tłuszcze
|
7,6g
|
3,8g
|
Składniki ( 7 sztuk o wadze około 50g):
·
1/3 szklanki kaszy jaglanej
·
1 mały banan
·
4 łyżki mąki razowej orkiszowej
·
2 łyżeczki miodu
·
1 jajo
·
płaska łyżeczka kakao
·
szczypta soli
Dodatki: jogurt + truskawki
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni, aż do wyczuwalnego orzechowego
zapachu. Następnie wsyp na sito, dokładnie przepłucz wodą
i gotuj około 15 minut w szklance wody. Po ostygnięciu zmiksuj z
bananem, jajkiem i kakao. Dodaj miód i szczyptę soli, wymieszaj. Na koniec masę
zagęść mąką.
Placuszki usmaż na rozgrzanym oleju kokosowym (3 łyżeczki), a nadmiar tłuszczu odsącz ręcznikiem papierowym.
Uwaga: Placuszki są delikatne więc postaraj się ostrożnie obracać je na patelni. Po usmażeniu mają już spoisty kształt.
Co ważne: Dokładne płukanie kaszy jaglanej pomaga pozbyć się niechcianej goryczki. Usuwamy w ten sposób gorzkie saponiny, czyli substancje, które zabezpieczają ziarenka przed gryzoniami. Prażenie pomaga natomiast wydobyć orzechowy
aromat kaszy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz