Koktajle to idealny sposób na skoncentrowaną dawkę witamin i
minerałów w ciągu dnia. Zwłaszcza kiedy przez notoryczny brak czasu nasza dieta daleka
jest od ideału.
W dzisiejszym koktajlu starałam się umieścić jak najwięcej chlorofilu
aby nadrobić co najmniej dwie porcje zielonych warzyw w ciągu dnia!
Już jedna łyżeczka trawy jęczmiennej odpowiada pięciu garściom
szpinaku, ponad dziesięciu łyżkom kiełków lucerny lub porcji obiadowej brokułu.
Sproszkowane źdźbło jęczmienia jest ponadto doskonałym źródłem białka, wapnia
(znacznie więcej niż w mleku), żelaza (5 razy więcej niż w szpinaku), witaminy
C (7 razy więcej niż w soku pomarańczowym) oraz ułatwiających trawienie enzymów. Podobnie
jak czystek, działa oczyszczająco, przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo.
Co ważne! Wchłanianie żelaza zawartego w trawie oraz jarmużu
będzie ułatwione przez obecność witaminy C.
Średnia wartość odżywcza
|
100 ml
|
Jedna porcja,
ok. 230 ml + lód
|
Wartość
energetyczna
|
58,5 kcal
|
134,5 kcal
|
Białko
|
1,35g
|
3,1g
|
Węglowodany
|
12,8g
|
29,5g
|
Błonnik
|
1,3g
|
2,9g
|
Tłuszcze
|
0,27g
|
0,6g
|
Składniki (2 porcje):
·
2 pomarańcze
·
1 banan
·
Garść jarmużu
·
łyżeczka trawy jęczmiennej
·
½ szklanki naparu z czystka
Przygotowanie:
Jarmuż podziel na małe kawałki, pozostaw same miękkie części
usuwając twarde kłęby. Następnie sparz go wrzątkiem i po chwili przelej zimną
wodą (sparzenie ułatwi rozdrobnienie warzywa przez blender a zimna woda pozwoli
zachować intensywny kolor). Wyciśnięte pomarańcze zblenduj z bananem, jarmużem
i trawą jęczmienną.
Ziele czystka parz przez 5- 10 minut pod przykryciem.
Schłodzony napar wlej do foremek na lód i wstaw do lodówki na co najmniej
godzinę.
Do koktajlu wrzuć kostki lodu z czystkiem lub od razu zblenduj koktajl z lodem dla uzyskania jeszcze bardziej orzeźwiającego napoju.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz