niedziela, 29 maja 2016

Zielony koktajl z mrożonymi kosteczkami naparu z czystka


        Koktajle to idealny sposób na skoncentrowaną dawkę witamin i minerałów w ciągu dnia. Zwłaszcza kiedy  przez notoryczny brak czasu nasza dieta daleka jest od ideału. 
      W dzisiejszym koktajlu starałam się umieścić jak najwięcej chlorofilu aby nadrobić co najmniej dwie porcje zielonych warzyw w ciągu dnia!
    Już jedna łyżeczka trawy jęczmiennej odpowiada pięciu garściom szpinaku, ponad dziesięciu łyżkom kiełków lucerny lub porcji obiadowej brokułu. Sproszkowane źdźbło jęczmienia jest ponadto doskonałym źródłem białka, wapnia (znacznie więcej niż w mleku), żelaza (5 razy więcej niż w szpinaku), witaminy C (7 razy więcej niż w soku pomarańczowym) oraz ułatwiających trawienie enzymów. Podobnie jak czystek, działa oczyszczająco, przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo.
Co ważne! Wchłanianie żelaza zawartego w trawie oraz jarmużu będzie ułatwione przez obecność witaminy C.




Średnia wartość odżywcza
100 ml
Jedna porcja, ok. 230 ml + lód
Wartość energetyczna
58,5 kcal
134,5 kcal
Białko
1,35g
3,1g
Węglowodany
12,8g
29,5g
Błonnik
1,3g
2,9g
Tłuszcze
0,27g
0,6g

Składniki (2 porcje):
·         2 pomarańcze
·         1 banan
·         Garść jarmużu
·         łyżeczka trawy jęczmiennej
·         ½ szklanki naparu z czystka

Przygotowanie:

Jarmuż podziel na małe kawałki, pozostaw same miękkie części usuwając twarde kłęby. Następnie sparz go wrzątkiem i po chwili przelej zimną wodą (sparzenie ułatwi rozdrobnienie warzywa przez blender a zimna woda pozwoli zachować intensywny kolor). Wyciśnięte pomarańcze zblenduj z bananem, jarmużem i trawą jęczmienną.

Ziele czystka parz przez 5- 10 minut pod przykryciem. Schłodzony napar wlej do foremek na lód i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Do koktajlu wrzuć kostki lodu z czystkiem lub od razu zblenduj koktajl z lodem dla uzyskania jeszcze bardziej orzeźwiającego napoju.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz