Kolejna propozycja zdrowej przekąski, atrakcyjnej zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Ponieważ batonik jest maksymalnie naładowany pełnym ziarnem, stanowi świetne źródło oczyszczającego błonnika pokarmowego. Jedna porcja pokrywa około 12% dziennego zalecenia na ten składnik.
Każdy element tej przekąski zasługuje na ochy i achy jednak
tym razem największą uwagę skupia na sobie amarantus. To bezglutenowe
pseudozboże, posiada pełnowartościowe białko, dzięki czemu jest doskonałą
alternatywą mięsa dla wegetarian. Ponadto, zawiera imponującą ilość wapnia (159mg w 100g czyli o 25% więcej niż w 100g mleka 3,2%) oraz sporo żelaza (7,6mg w 100g). Co również bardzo ważne, wykazuje właściwości odkwaszające organizm!
Średnia wartość odżywcza
|
100g
|
Jeden batonik,
60g (3cmx9cm)
|
Wartość
energetyczna
|
381 kcal
|
220 kcal
|
Białko
|
7,2g
|
4,2g
|
Węglowodany
|
64,3g
|
37g
|
Błonnik
|
6,3g
|
3,6g
|
Tłuszcze
|
12,2g
|
7,1g
|
Składniki:
·
¾ szklanki płatków orkiszowych
·
½ szklanki płatków owsianych górskich
·
Szklanka amarantusa ekspandowanego
·
½ szklanki sezamu
·
100g suszonej żurawiny
·
Garść (65g) daktyli
·
Pół szklanki miodu lub syropu z agawy
·
6 kostek gorzkiej czekolady
·
łyżka masła (najlepiej klarowanego)
Przygotowanie:
Masło rozgrzej na patelni, wsyp płatki, amarantus, sezam,
pokrojone daktyle oraz żurawinę. Całość podsmaż kilka minut, dokładnie
mieszając. Dodaj miód lub syrop z agawy
i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowane musli przełóż do foremki wyłożonej papierem
do pieczenia. Postaraj się dobrze docisnąć wszystkie składniki aby batoniki
były zwarte.
W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę i polej nią płat musli.
Foremkę z musli wstaw do lodówki na około pół godziny, aż do zastygnięcia czekolady.
Ciasto wyciągnij z formy na deskę do krojenia i pokrój na batoniki o szerokości ok. 3 cm.
Smacznego!
Uwaga: Jeśli chcesz aby Twoje batoniki były bezglutenowe, zamień płatki orkiszowe np. na gryczane, a płatki owsiane kup w wersji bezglutenowej (w sklepie ekologicznym). W tej sytuacji najlepiej zmienić trochę proporcje, czyli np. 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych i 1/4 szklanki płatków gryczanych.
Pamiętaj jednak, że jeśli zdiagnozowano u Ciebie celiakię, każdy powyższy produkt (nawet żurawina, sezam czy z pozoru bezglutenowa gryka) powinien zawierać logo żywności bezglutenowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz