Lato w pełni, temperatura za oknem przekracza 30 kresek. W
taką pogodę szukamy przede wszystkim orzeźwienia a nasz organizm domaga się
płynów. W tym czasie poza wodą mineralną warto sięgać po soczyste owoce, takie
jak arbuz, który w ponad 90% składa się z wody. Ponadto, owoce te zawierają niewielką
ilość witamin i minerałów oraz kilka rodzajów przeciwutleniaczy(m.in. likopen,
beta-karoten), które chronią organizm przed starzeniem i nowotworami.
Arbuzy działają również moczopędnie dlatego są szczególnie
polecane w przypadku infekcji układu moczowego i w chorobach nerek.
Średnia wartość odżywcza
|
100 ml
|
Jedna porcja,
ok. 270 ml
|
Wartość
energetyczna
|
39 kcal
|
107 kcal
|
Białko
|
0,7g
|
2g
|
Węglowodany
|
9,6g
|
26g
|
Błonnik
|
1g
|
2,7g
|
Tłuszcze
|
0,14g
|
0,4g
|
Składniki:
·
300g arbuza bez skórki i pestek (1 duży kawałek)
·
1 duża pomarańcza lub 2 małe
·
2 listki mięty
·
Kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z pomarańczy. Arbuza oczyścić z pestek i
pokroić w mniejsze kawałki. Sok zmiksować z kawałkami arbuza razem z listkami
mięty.
Podawać z kostkami lodu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz