W oczekiwaniu na spóźniającą się
wiosnę proponuję Wam kolejną zieloną zupę krem, tym razem z brokułów. Jak się
pewnie domyślacie będzie ona idealnym posiłkiem dla odchudzających się i inspiracją
dla tych, którzy dopiero planują wiosenne zrzucanie nadmiernych kilogramów:)
Brokuły, oprócz tego, że niskokaloryczne są dobrym źródłem błonnika, związków mineralnych
(m.in. chromu, który reguluje stężenie cukru we krwi) oraz witamin (m.in.
witaminy C wzmacniającej system odpornościowy). Zawierają ponadto związki o nazwie
sulforany, które zapobiegają tworzeniu komórek nowotworowych.
Średnia wartość odżywcza
|
100g
|
Jedna porcja,
300g
|
Wartość energetyczna
|
27 kcal
|
81 kcal
|
Białko
|
1,1g
|
3,3g
|
Węglowodany
|
2,6g
|
7,8g
|
Błonnik
|
1,1g
|
3,3g
|
Tłuszcze
|
1,7g
|
5,1g
|
Składniki (4 porcje):
- 400 g brokułów
- Średnia cebula
- Duża marchewka
- Ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3 szklanki wywaru warzywnego
- Zioła prowansalskie
- Bazylia
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Brokuły podziel na drobniejsze
różyczki, marchew pokrój w talarki. Wrzuć warzywa do garnka, zalej wywarem
warzywnym i gotuj. Uprzednio skrojoną cebulę oraz czosnek podduś na oliwie, a
następnie dodaj do garnka z warzywami. Dopraw wszystko przyprawami oraz ziołami
i gotuj do miękkości. Na koniec, lekko przestudzoną zupę zmiksuj w blenderze. Jeśli wolisz treściwszą zupę, przed miksowaniem oddziel
kilka różyczek brokuła i dodaj je do zmiksowanego kremu.
Do zupy możesz dodać pokrojoną w kostkę kromkę chleba graham
podpieczoną w tosterze. Smacznego!
Pyszna, próbowałem! :)
OdpowiedzUsuńMalwi a z jakich warzyw Ty robisz ten wywar warzywny?
OdpowiedzUsuńDo przygotowania wywaru warzywnego wykorzystuję marchew, pietruszkę, cebulę, por, seler naciowy, natkę pietruszki, liść laurowy, zielę angielskie, pieprz ziarnisty oraz lubczyk, który nadaje wywarowi wyrazistego smaku. Wszystko zalewam wodą i gotuję, aż do całkowitej miękkości warzyw. Na koniec odsączam wywar od warzyw. Najlepiej przygotować taki wywar w większej ilości i np. zlać do słoików i przechowywać w lodówce (do ok. tygodnia). Jeśli natomiast chcemy otrzymać wywar w szybszy sposób możemy wykorzystać gotowa kostkę rosołową, ale najlepiej taką bez glutaminianu sodu i z obniżoną zawartością soli. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń